Sådan virker Fascial Manipulation (FM)
FM virker ved at de punkter i fasciebanerne der er fysiologisk ændrede (fortykkede, med nedsat glid, der påvirker nerverne), identificeres ved en grundig analyse via samtale, bevægelsestest og fysisk manuel undersøgelse (palpation).

Herefter dybdebehandles (løsnes) punkterne ved præcis, dyb friktionsbehandling i de retninger punktet binder, indtil smøremidlet (hyaluronsyren) pga. fritionsvarmen ved behandlingen, ændrer konsistens og området bliver normalt flydende igen ("fluidiceres"). Herefter glider området igen frit (det dybe fascielle glid genskabes).

Denne effekt er varig hvis man ikke falder tilbage i gamle vaner, men vedligeholder sin bevægelighed 
alsidigt via den nye smertefrie/reducerede tilstand, der som regel opnås med behandlingen. 

Der skabes en akut inflammation ved behandlingen, som medfører at der går reparationsprocesser i gang som igen medfører fysiologiske ændringer i fascien og de celler (fasciocytter) der producerer det smøremiddel der ligger i de løse bindevævsstrøg, mellem de faste fasciebaner.

Der skal påregnes ømhed i de behandlede punkter i 2-4 dage efter behandlingen, i sjældnere tilfælde lidt længere tid.
Derfor behandles der ved muskuskeletale problemer, kun 1 gang pr. uge. Ved interne dysfunktioner op til 2-3 behandlinger pr uge.

Kunsten er at identificere de rigtige baner (myofascielle sekvenser, diagonaler og spiraler) og behandle alle de punkter der er påvirkede. Dette kræver dybt kendskab til fasciens anatomi. FM-uddannelsen er forbeholdt fysioterapeuter og læger.


Det er vigtigt for patienten at anerkende at selv meget gamle skader (flere årtier) og symptomer (gamle "låsninger" i fascien), kan være medvirkende til den nuværende problematik.

Ingen tidligere problematikker, symptomer, operatioer eller skader kan være for gamle, til at kunne være hel, eller delvis årsag til en nuværende probmelatik, men de kan være for små.


FM er ikke ledmanipulation, men mobilisering af bindevæv, dybe muskelhinder og øvre fascier, via hhv. dyb og specialiserede teknikker og kendskab til såvel punkter, samt punkternes indbyrdes interaktion (forbindelse) via banerne. 

Se video om Fascia-systemet her: